Palócföld Öröksége – 4”- CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0077

Programjaink a Csoóri Sándor Alap, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósultak meg.

 

A tervezett foglalkozások célja volt a tudásmegosztás, a népi kismesterségek átörökítése, a szabadidő alkotó tevékenységgel való eltöltésének lehetősége, közösségszervezés. Érzékenyítés, tárgyalkotó népi kultúránk adaptálása, beépítése korunk elvárásainak figyelembevételével.

A kihalófélben lévő mesterségek alapszintű megismertetése, érdeklődés kiváltása a résztvevőkből. Ötleteket, mintalehetőségeket adjunk azon pedagógusoknak, szépkorúaknak, az ifjúságnak, kik alkalmazni szeretnék szabadidős tevékenységek szervezésénél, esetleg a mesterségek művelésének elhivatott részévé kívánnak válni. Nyújtsunk élményt, alkotói szabadságot, ötleteket, ismereteket őseink hagyatékából. Előadásainkra, foglalkozásainkra az egyes mesterségek iránt érdeklődőket is szeretettel vártuk, de természetesen jó továbbképzési, konzultációs lehetőséget is kínáltunk a szakmabélieknek is.

A programjaink 36 alkalommal valósultak meg, szakmai előadások, foglalkozások a tárgyalkotó kultúra népszerűsítése céljából, meglévő közösségek, vagy új körök alakulásának elősegítése céljából. A foglalkozások célcsoportja minden korosztályt felölelt, de elsődlegesen a nevelési oktatási intézmények tanulóinak szerettünk volna élményt nyújtó alkotótevékenységet nyújtani. Célzottan 14 alkalommal felnőtteknek, 22 alkalommal diákoknak. A tervezett foglalkozások eltérő helyszíneken, településeken valósultak meg. Minden foglalkozás a tárgyalkotó népművészet elméleti és gyakorlati tevékenységére építette a sikert, az élménynyújtó szabadidő eltöltését. Megvalósító mestereink népművészek, népi iparművészek, játszóházvezetők voltak. Népi bútorfestés, kosárfonás, adventi díszek, hímzés, mézeskalács készítés, ékszerkészítés szerepelt a programtervezetben.

Egyesületünk idén 20 éves évfordulóját ünnepelte, egy rendhagyó kiállítást szerveztünk a Népi Iparművészeti Múzeumban, de ez Losoncon (SK) valósul meg. Ünnepélyes keretek között tartottuk meg jubileumi Közgyűlésünket, megalakulásunk 20. évfordulója alkalmából.

Néhány kép az eseményekről.