IX. Nemzetközi Csipkefesztivál Palócföldön

„Csipkekészítés Napjainkban”

A hagyomány, a régi kézműves technikák őrzése és tovább adása hozzá tartozik az tárgyalkotó ember mindennapjaihoz. Az elődök tudását fejlesztjük és adjuk tovább az utánunk jövő nemzedéknek. Saját alkotásaink hordozzák a múltat, közelebb hozva azt a mai kor emberéhez. Ismerjük meg tehát saját mesterségünk múltját és jelenét, hogy legyen jövője! Ennek szellemében rendezi meg a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete minden évben „Nemzetközi csipkekiállítás és konferencia Palócföldön” elnevezésű találkozóját, ahol a konferencia előadásai, a gyakorlati műhelymunka és a kiállítás együtt alkot szerves egységet.

A Nemzetközi kapcsolatok ápolása és tovább építése is folyamatos. Ez a rendezvény ad helyet a „Híd mely összeköt minket” felhívásunkhoz újonan csatlakozó csoportok bemutatkozásának is.

2014-ben új csatlakozó:

Gorbunova Elena Viktorovna – Oroszország

Az elmúlt években folyamatosan épültek egymásra a kiemelt témakörök. Foglalkoztunk a népművészet kincsestárának hagyományos és mai felhasználásával. A 20. század első felének magyar „csipke kultúrájával”, ezen belül a különböző hazai csipke fajták történeti és technikai bemutatásával . A népi kézművesség, ezen belül a csipkekészítés mai helyzetével itthon és külföldön. Most, folytatva a sort, a jelenlegi magyarországi csipkekészítés irányzatait vizsgálnánk:

„Erdélyi csipkék”

Előadó: Szőcsné Gazda Enikő néprajzos múzeológus, Székely Nemzeti Múzeum

Az előadó saját kutatásai alapján mutatja be a csipke helyét és szerepét Erdély tárgyi kultúrájában. Megismerhetjük az erdélyi csipkekészítés vállfajait, központjait, és a híresebb mestereket.

„Csipke irányzatok: népművészet, iparművészet, képzőművészet”

Előadó: Erdei T. Lilla múzeológus-etnográfus, Iparművészeti Múzeum

Az előadás címében megjelölt témát nem csak hazai vonatkozásban mutatja be az előadó, hanem betekintést kapunk a nemzetközi (Európai) csipke irányzatokba is.

A konferencia előadásaihoz kapcsolódó kiállításon a csipkekészítők munkái mellett szerepelnének Lévai Nóra textilművész alkotásai is. A műhelymunka során pedig Fejes Lászlóné (Babi néni) irányításával a „Karcagi csipkekészítés” kutatásának új eredményeivel ismerkedünk meg.

A 2014-es rendezvény több újdonságot is hoz!

A rendezvény helyszine ezúttal Palócföld egyik „gyöngyszeme”, Kozárd Község lesz.

[wpdm_file id=3] [wpdm_file id=4]

Pályázat !

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete Kozárd Község Önkormányzatával közösen pályázatot ír ki a külföldi és magyar csipkekészítők számára :

„ Ajándék csipkéből” címmel.

A Pályázat részletei ide kattintva tekinthetőek meg.

„Tanuljunk egymástól !”– szakmai továbbképzés!

Az elmúlt évek rendezvényein nagy sikere volt a „műhely munka” programunknak. Felmerült az igénye a több napos „eggyütt csipkézésnek”. Ezért idén a rendezvény bevezetése ként, keddtől várunk mindenkit, aki velünk csipkézne! Ebben a pár napban lehetőség lesz a régebbi évek gyakorlati témáinak elsajátítására és bővítésére is!

Pl: Bevezetés a „Hunnia csipke” készítésébe, „Hogyan verik a torockói csipkét”-akár gyapjúból is, a „Nemeshanyi” és a „Pannónia” varrott csipkék készítésének alapjai, „ A Hunnia csipke mai alkalmazása”– ékszeren…

[wpdm_file id=5] [wpdm_file id=6]

Egy csipkekészítő önálló kiállítása Balassagyarmat városában.

Kiállító: Turós Istvánné (Éva) csipkekészítő, oktató, Népi-iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

A kiállítás megnyitásának napján előadással és mesterség bemutatóval gazdagított program várja a látogatókat.

„ A Hunnia csipke mai alkalmazása”

Előadó: Turós Istvánné (Éva) csipkekészítő, oktató, Népi-iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

Az előadáson a „Hunnia csipke” rövid történeti összefoglalója után bemutatásra kerül a 2013-as év műhelymunkályában szerepelt „csipke medál„ is, mely reprezentálja a régi csipke mai alkalmazhatóságát.

A mesterség bemutatót a fesztivál résztvevői tartják.

A Találkozó részletes programja ide kattintva tekinthető meg