CSSP-TARGYALKOTO-2018-SZ-0013

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete (H-3053 Kozárd, Fő út 12.)

„Palócföld Öröksége” címmel pályázatot nyújtott be, mely 1 800 00 Ft támogatásban részesült.

A program, a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatásaként, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közreműködésével valósul meg.

Pályázati azonosító: CSSP-TARGYALKOTO-2018-SZ-0013

Az egyesület tagjainak közreműködésével megkezdtük a programelemek megvalósítását. Rozsnyón (SK) kosárfonás, gyermekjátékok készítése volt a program, közművelődési, óvoda, iskolapedagógusok számára. A Mosoly EGYMI (Balassagyarmat, Nyírjes puszta 5.) valamint a Szent Imre Katolikus Ált. Iskola, (Balassagyarmat) tanulói számára „Jeles napok, ünnepek” kézműves foglalkozásain gyertyamártás, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Hollókő) mézeskalács készítés volt a foglalkozások témaköre. Heti rendszerességgel működik a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium kisdiákjainak részvételével a „Csipkeverő” szakkör. Ők már az XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat, alkotói megmérettetésre is készülnek. Advent jegyében, az egyesület székhelyén, Kozárdon, a hét végén tartunk alkotónapot a település lakói számára.

A programban még szerepel bútorfestés, tojáspatkolás, tojásfestés, fazekasság, hímzés, gyékényfonás. A gyakorlati tevékenységek során a résztvevők a mesterségek szakmai fogásainak elsajátítása mellett néprajzi ismereteket is elsajátíthatnak.