Csipkeverés az iskolában

Csipkeverés az Iskolában – NTP-MKÖ-16-0081

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

H-3053 Kozárd, Fő út 12.

 

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete együttműködve a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola vezetőségével, szabadidős tevékenységként csipkeverő foglalkozásokat szervezett az intézmény tanuló számára. Az egyesület sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Támogató) megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, “A hazai nemzeti kulturális örökségének megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-MKÖ-16 kódjelű pályázati kiírásra.

“Csipkeverés-4” című pályázatunk támogatásban részesült.

A támogatott program lehetőséget nyújtott a csipkeverő tanulók számára szakmai eredményeik, tudásuk bővítéséhez, elismertetéséhez.

Tanulóink egy éven keresztül heti rendszerességgel szakköri keretek között ismerkedtek a csipkeverés tudományával. Tudásukat, alkotásaikat bemutatták, Szécsényben az Új Nemzedék Központ által szervezett területi Roadshow rendezvényen, valamint a Hagyományok Háza, Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális kiállításán, melyen eredményesen szerepeltek.

A tanév végén, 3 napos alkotótáborban vettek részt Tarnamérán, ahol az alkotómunka mellett pihenésre, kikapcsolódásra, szórakozásra, népi játékok tanulására, helytörténeti ismeretekre is szert tehettek.

A foglalkozások szakmai megvalósítóinak, a közreműködő önkéntes segítőknek, a fogadó nevelési oktatási intézmény vezetőinek, pedagógusainak köszönjük a közreműködést, a sikeres program megvalósításában való részvételt.

Pályázati azonosító: NTP-MKÖ-16-0081      

Szécsény, 2017. július 13.                    Török János    

          

Képek

„Csipkeverés-4.” NTP-MKÖ-16-0081

„Csipkeverés-4.”
NTP-MKÖ-16-0081
Nemzeti Tehetség Program

 „Kiállítás és műhelymunka bemutatása”
2017. március 10-én 10.00 órától
HELYSZÍN: Művelődési Központ, 3170 Szécsény, Ady Endre út 12.

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő


Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

H-3053 Kozárd, Fő út 12.

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete együttműködve a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola vezetőségével, negyedik éve működtet szabadidős tevékenységként csipkeverő foglalkozásokat az intézmény tehetséges tanulói számára. Az egyesület sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Támogató) megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, Nemzeti Tehetség Program “A hazai nemzeti kulturális örökségének megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-MKÖ-16 kódjelű pályázati kiírásra.

“Csipkeverés-4.” című pályázatuk a Támogató döntése alapján 700 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A program a támogatással a tehetséges csipkeverő tanulónak nyújt lehetőséget, tudásuk bővítéséhez, szakmai eredményeik bemutatásához. A foglalkozások, az alkotótábor, a nemzetközi kiállításokon való részvétel szabadidejük hasznos, élményt nyújtó eltöltéséhez járul hozzá.

Pályázati azonosító: NTP-MKÖ-16-0081

NTP-MKÖ-15-0010 „Csipkeverés” alkotótábor Tarnaméra

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 10 csipkeverő diákja, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete által szervezett, a NTP-MKÖ-15-0010 „Csipkeverés” pályázati projekt utolsó elemeként háromnapos alkotótáborban vett részt. Az alkotótábor Tarnamérán valósult meg. A csipkeverés mellett a „kismesterek” megtekintették a Rendőrmúzeumot, szemrevételezték a több mint 130 országból összegyűjtött öltözék, egyenruha paszományait, díszítő, kiegészítő elemeit. Mód és lehetőség adódott szabadidőben strandolásra, valamint közösségépítő, népi játékok tanulására, szórakozásra. A szakmai műhelymunkát Magulya Miklósné és Vajda Béláné irányította. A szabadidős tevékenységeket Törökné Petró Mária szervezte, vezette. A program sikeréhez hozzájárult a Nemzeti Művelődési Intézet által delegált munkatársunk, Oláh Mónika is.

Török János – projektvezető

HPIM4304

„CSIPKEVERÉS” kétnapos tanulmányút NTP-MKÖ-15-0010

2016. május 06-07.-én kétnapos tanulmányúton vettünk részt  Kiskunhalason, a Csipkemúzeumban. A szervezők ezen a napon rendezték meg a XVII. Nemzetközi Csipkekiállítást. Jól időzítettük tanulmányutunk időpontját, hiszen így a csipkeműhely és a kiállítás meglátogatása mellett találkozhattunk Szerbiából, Horvátországból és a magyar csipkekészítők táborából érkező alkotókkal. Elleshettünk szakmai fogásokat, ugyanakkor éves munkánk kiállítására, tudásunk bemutatására is lehetőségünknyílt a műhelymunka során.

Találkoztunk, kapcsolatot és barátságot kötöttünk nagykállói, balatonendrédi és nemeshanyi diákokkal is, kik szintén e nemes alkotótevékenységnek hódolnak. Jól jött a meglepetés jegyzetfüzet, kiadvány melybe sok-sok baráti telefonszám, e-mail cím került beírásra. A munka mellett lehetőségünk nyílt a város megtekintésére, strandolásra, a városnapi programok megtekintésére és kihasználtuk az országosan meghirdetett „fagyi napot” is. Vasárnap fáradtan, de sok szép élménnyel érkeztünk haza.

 

Csipkeverés az iskolában

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

3053 Kozárd, Fő út 12.

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete együttműködve a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola vezetőségével, harmadik éve működtet szabadidős tevékenységként csipkeverő foglalkozásokat az intézmény tanuló számára. Az egyesület sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Támogató) megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, “A hazai nemzeti kulturális örökségének megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-MKÖ-15 kódjelű pályázati kiírásra.

“Csipkeverés” című pályázatuk a Támogató döntése alapján 1 315 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A program a támogatással tíz tehetséges csipkeverő tanulónak nyújt lehetőséget szakmai eredményeik, tudásuk bővítéséhez, a kirándulások, tábor, kiállítások látogatásával szabadidejük hasznos, élményt nyújtó eltöltéséhez.

A foglalkozások szakmai megvalósítói: Devecsei Gáborné, Turós Istvánné, Magulya Miklósné, Vajda Béláné csipkeverők, Törökné Petró Mária szabadidő szervező, Oláh Mónika csipkeverő, kulturális közfoglalkoztatott munkatárs.

Szécsény, 2015. november 25. Török János – elnök

Csipkeverés az iskolában